EPFO ENFORCEMENT OFFICER STUDY MATERIAL & BOOKS 2020:FREEDOM MOVEMENTS MCQS

EPFO ENFORCEMENT OFFICER STUDY MATERIAL & BOOKS 2020:


1. During Cripps mission:

A) Viceroy: Linlithglow
B) Prime Minister: Churchill
C) Secretary of State: Amery
D) Commander- in -chief: Ward

Options:

i) Only A and B
ii) Only B, C and D
iii) Only A, B and D
iv) All of the above


ANSWER: iv) All of the above
2. Quit India movement was launched in the year:

A) August, 1942
B) August, 1941
C) January, 1942
D) January, 1941


ANSWER: A) August, 1942
3. Do or die was the mantra by Gandhi for:

A) Civil- Disobedience
B) Non- Co Operation
C) Quit India Movement
D) None


ANSWER: C) Quit India Movement
4. Parallel government was set up in :

A) Ballia
B) Tamluk
C) Satara
D) All of the above


ANSWER: D) All of the above
5. Which is correct about Quit India movement?

A) Higher Classes participated.
B) The movement was leaderless.
C) Youth and women participated.

Options:

i) Only A and B
ii) Only B and C
iii) Only C and A
iv) All of the above


ANSWER: ii) Only B and C

Explanation-Higher classes weren't participatory.
6. Pakistan Day was observed on:

A) March 23, 1943
B) March 22, 1943
C) March 21,1943
D) March 20, 1943


ANSWER: A) March 23, 1943
7. Rajagopalachari formula was for:

A) Congress-League co operation
B) India- Pakistan Unity
C) Both
D) None


ANSWER: A) Congress-League co operation
8. Desai -Liaqat Pact:

A) Proposal for formation of an interim government.

B) Equal number of people were nominated from Congress and League
in Central Legislature.

C) 20 percent seats reserved for minorities.

Options:

i) Only A and B
ii) Only B and C
iii) Only C and A
iv) All of the above


ANSWER: iv) All of the above
9. Wavell plan came in June in the year:

A) 1945
B) 1946
C) 1948
D) 1944


ANSWER: A) 1945
10. Indian National Army was first conceived by:

A) Subhash Bose
B) J L Nehru
C) Mohan Singh
D) None


ANSWER: C) Mohan Singh 

:GREAT DEALS ON PDF NOTES:
WAP 8961215410 FOR DETAILS

Comments

Popular posts from this blog

HOW TO PREPARE & CRACK RRB Non Technical Recruitment 2016 EXAM:RRB Non Technical Recruitment 2016 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION STUDY PLAN PAPER PATTERN SYLLABUS QUESTION PAPERS

HOW TO PREPARE & CRACK RBI GRADE B PHASE 1 & 2 EXAM: BEST STUDY MATERIAL BOOKS SYLLABUS TIPS TRICKS STRATEGIES & PREPARATION STUDY PLAN BY DAS SIR

HOW TO CRACK & PREPARE SSC CGL: SSC CGL TIER 1 & TIER 2 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION PLANS QUESTION PAPERS SYLLABUS