Nabard Grade A & B 2016 Exam Mcq Study Material On Agriculture By Das Sir

1. Panchayati Raj was first time started on 2nd October, 1959 in:
(a) Bombay (Maharashtra)
(b) Nagaur (Rajasthan)
(c) Shimla (Himachal Pradesh)
(d) Patna (Bihar)
2. Extension is:
(a) education for all village people
(b) teaching through learning by doing and seeing is believing
(c) two way channel
(d) All of these
3. Which of the following scheme is exclusively meant for self-employment for rural youths?
(a) NREP
(b) TRYSEM
(c) IRDP
(d) DPAP
4. Dry farming in India is extensively practiced in
(a) Punjab plains
(b) Deccan region
(c) Kanara plains
(d) Coromendal plains
5. Which is the main source of irrigation of agriculture land in India?
(a) Tanks
(b) River
(c) Wells
(d) Canals
6. The state with highest production of large cardamom in India is
(a) Meghalaya
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Assam
7. Which crop is sown in the largest area in M.P.?
(a) Jowar
(b) Soyabeen
(c) Rice
(d) Wheat
8. Which of these amino acids are present in ‘Quality Protein Maize’ in higher quantities?
(a) Histidine and isoleucine
(b) Leucine and methionine
(c) Threonine and valine
(d) Lysineand tryptophane
9. How many three budded sets will be required for planning two hectare sugarcane crop?
(a) 20000 – 25000
(b) 30000 – 40000
(c) 70000 – 80000
(d) 90000 – 100000
10. Excavated ponds are constructed advantageously in ____ areas for run off collection.
(a) Hilly
(b) Flat
(c) Both of these
(d) Desert
11. Which of these planting system of orchards has the provision of quick growing and early maturing filler trees?
(a) Hexagonal
(b) Triangular
(c) Rectangular
(d) Quincunx
12. Which part of the groundnut plants, the grubs of Holotrichia consanguinea eat?
(a) Roots
(b) Stem
(c) Flowers
(d) Leaves
13. The use of DDT in agriculture was withdrawn by the government in the year?
(a) 1979
(b) 1989
(c) 1999
(d) 2009
14. What is the threshold level of nymphs per leaf of cotton jassid to undertake spraying of insecticides?
(a) 1-2
(b) 3-4
(c) 5-6
(d) 7-8
15. The Plant Qurantine (Regulation of Import into India) order was passed   in the year:
(a) 1914
(b) 1947
(c) 1993
(d) 2003
16. “Cereal Cyst Nematode” is:
(a) Heterodera avene
(b) Abfunia tritia
(c) Globodera pallida
(d) Meloidogyne incognita
17. Green ear disease of pearl-millet is characterized by:
(a) Gall information
(b) Honey secretion
(c) Rotting of ear
(d) Bunchy appearance
18. The white blister disease in crucifers is caused by:
(a) Alternaria brassicicola
(b) albugo candida
(c) Bacillus cereus
(d) Fusarium oxysporum
19. When two species of same genus are crossed, it is called hybridization
(a) Interspecific
(b) Intraspecific
(c) Intervarietal
(d) Intercolonial
20. What degree of inbreeding depression is generally shown by self pollinated crops?
(a) High
(b) Moderate
(c) Low
(d) Almost nil

Answers
1.(b) 2. (d) 3. (b) 4.  (b) 5. (c) 6. (c) 7.(c) 8. (a) 9. (c) 10. (b) 11. (d) 12. (a) 13. (b)14. (a)15. (d) 16. (a) 17. (d) 18. (b) 19. (a) 20. (d)

Previous Year Papers Of 2009 & 2010 Of Phase 1 Is Available At This Link 

For Preparation Of Phase 1 & 2 Join My Facebook Nabard Group At This Link  


TO BUY ONLINE STUDY MATERIAL AS PER LATEST PATTERN CALL DAS SIR AT 8961556195 / 9038870684 OR EMAIL AT tamal253@yahoo.com







Comments

Popular posts from this blog

HOW TO PREPARE & CRACK RRB Non Technical Recruitment 2016 EXAM:RRB Non Technical Recruitment 2016 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION STUDY PLAN PAPER PATTERN SYLLABUS QUESTION PAPERS

HOW TO CRACK & PREPARE SSC CGL: SSC CGL TIER 1 & TIER 2 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION PLANS QUESTION PAPERS SYLLABUS