NABARD GR A & B 2016 EXAM MCQ STUDY MATERIAL ON ECONOMIC & SOCIAL ISSUES BY DAS SIR

1. Who was the first professor of Social Administration, appointed at the London School of Economics? 
 a. Richard Titmus b. Alcock c. Miller d. George 

2. Historically social policy relates to................
 a. About interventions of a socially redistributive kind b. Social regulatory kind c. Social rights kind d. All the above 

3. Social policy relates to ................. 
a. Guidelines for the changing, maintenance or creation of living conditions those are conducive to human welfare. b. Economic development c. Political development d. Religious development

 4. Social policy is concerned with ___
 a. Intervention by governments and other organizations to meet human needs b. Industrial development c. Political development d. Economic development 

5. According to Devereux and Cook, social policy intervenes in the following areas
 a. Social sector and Social insurance b. Social protection c. Social service and social rights d. All the above 

6. What are the objective of Social Policy? 
 a. Social change b. Social integration c. Improvement of quality of life d. All the above 

7. Social policies deal with issues such as 
 a. Poverty b. Poor housing c. Disability d. All the above 

8. Social policy is part of _____ 
 a. Public policy b. Economic policy c. Political policy d. Religious policy 

9. Social sector includes__
 a. Health & Education b. Water and sanitation c. Housing d. All the above 

10.The Central Social Welfare Board was established in the year____ 
 a. 1980 b. 1970 c. 1950 d. 1953 

11.The first five year plans duration was.............
 a. 1951-55 b. 1950-55 c. 1955-60 d. 1953-58

 12. Social insurance includes____ 
 a. Pensions b. Unemployment benefits c. Disability allowances d. All the above 

13. Social protection does not include
 a. Food subsidies b. Public works projects c. Supplementary feeding d. Alms 

14. Social services will not include
a. Care for vulnerable groups b. Care for weaker section c. Care for affluent d. Care for needy 


15. Social rights will not include
 a. Child  b. Labour c. Women's rights d. Care for political section 

16.Welfare programmes based on Social Policy in India are not provided in one of the sectors mentioned below:
a. Health b. Entertainment c. Employment d. Education 

17.Which one of the following programmes is not based on Affirmative Action Policies?
 a. Programmes to meet economic needs of poor b. Specific programmes for the development of Scheduled Castes c. Programmes for Industrial Growth d. Programmes for the Welfare of Women 

18.Assertion (A): The role of professional social worker is empowering and capacity building of the oppressed and marginalized sections of society Reason (R): Professional social workers have requisite skill and sensitivity to deal with the problems of such sections of society. a. Both (A) and (R) are correct and (R) is the explanation of (A) b. Both (A) and (R) are not correct c. (A) is correct, but (R) is wrong d. (A) is not correct, but (R) is correct 

19.Accountability in governance refers to
 a. The ability of citizens to hold leaders, government and public organizations to account b. The ability of citizens to open accounts in the bank c. The national income account that show profit and loss of the government  d. The behaviour of chartered accountants in corporate banks

 20.Panchayati Raj institutes in India have brought about which one of the following? 
 a. Eradication of untouchability b. Spread of land ownership to depressed classes c. Formal representation of the weaker sections in village governance d. Spread of education to the masses 

21.Which article of Indian Constitution lays down the provision of free and compulsory education for children?
 a. 45 b. 46 c. 47 d. 48 

22. Probation means: 
 a. Release on licence b. Release on bail c. Conditional suspension of punishment d. Suspension of punishment 

23.Assertion (A): Social Workers working with minorities requires the knowledge and indepth understanding of the effects of oppression on minority groups Reason (R): Social Workers are duty bound to serve the oppressed and marginalized a. Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A) b. Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A) c. (A) is true, but (R) is not true d. (A) is not true, but (R) is true 

24. Social Legislation attempts to 
(a) Justice as well as social security (b) Anticipate social needs (c) Provide for change in social order (d) All the above

25.Institutional Redistributive Model of Social Policy is associated with
 (a) Capitalist State (b) Communist State (c) Totalitarian State (d) Welfare State 

26.Which was not the core instrument of the economic policy?
a) Monetary policy b) Fiscal policy c) Regulation and other direct controls d) Youth policy

 27.Which was not the approach of social policy?
 a) New right approach & Social democratic approach b) The radical socialist approach & Feminist approach c) Anti-racist approach d) Community approach 

28.Public policy typically aims to do which of the following?
 a) Exacerbate conflicting claims made on scarce resources b) Remove incentives for collective actionc) Prohibit morally acceptable behaviour d) Protect the rights and activities of individuals 

29.Which of the following best summarizes group theory? 
a. Groups elect politicians who vote to provide benefits to the masses. b. The smaller the group, the more success it has in influencing public policy. c. Public policy is made by a small group of influential leaders. d. Public policy emerges from a competition between the interests of different groups. 

30.Which of the following best exemplifies distributive policy? 
 a. Social Security b. Declaring that June will be National Dairy Month c. Welfare benefits for the poor d. Environmental 

Answers 1. a 2. d 3. a 4. a 5. d 6. d 7. d 8. a 9. d 10. d 11. a 12. d 13. d 14. c 15. d 16. b 17. c 18. a 19. a 20. c 21. a 22. c 23. a 24. d 25. d 26. d 27. d 28. d 29. d 30. a.

Comments

Popular posts from this blog

HOW TO PREPARE & CRACK RRB Non Technical Recruitment 2016 EXAM:RRB Non Technical Recruitment 2016 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION STUDY PLAN PAPER PATTERN SYLLABUS QUESTION PAPERS

HOW TO CRACK & PREPARE SSC CGL: SSC CGL TIER 1 & TIER 2 STUDY MATERIAL BOOKS TIPS TRICKS STRATEGIES PREPARATION PLANS QUESTION PAPERS SYLLABUS