### QUANTITATIVE APTITUDE STUDY MATERIAL ON TIME & WORK FOR IBPS PO CLERK SPECIALIST OFFICER & SSC CGL EXAMS BY TSA 09874581055

Problems on Time and Work are a common feature in most of the standard MBA exams. If you are well versed with the basics and have practised these problems during your preparation, they give you an easy opportunity to score and also save time. Here, I will try and give you the basic fundas with the help of examples. Let us start with a very basic problem:

If they work together, in one day A and B can complete (1/5 + 1/15 = 4/15) of the work. So to complete 1 unit of work they will take 15/4 days.

Given that total time taken for A to complete 15 units of work = 5 days

Gerrard’s 1 hour work = 100/5 = 20 units

Lampard and Rooney’s 1 day work = 3/4 × 20 = 15 units.

Fabregas and Walcott’s 1 day work = 1/5 × 20 = 4 units.Ãž In one day all five of them can do = 20 + 15 + 15 + 4 + 4 = 58 units of work. Hence they can complete the work in 100/58 days.

I hope you got the knack of it. Let us now see how to solve the second kind of problems in Time and Work – the

In these kinds of problems we need to remember that the number of men multiplied by the number of days that they take to complete the work will give the number of mandays required to complete the work. The number of mandays required to complete a piece of work will remain constant. We will try and understand this concept by applying it to the next three problems.

A Very simple problem to start with:

Now the work has to be done by 25 men and since W = 150 mandays, the number of days to complete the work would be 150/25 = 6 days.

The second piece of work = 3 (The first piece of work) = 3 × 192 = 576 boy-day-hours. So W = 576 boy-day-hours.

If this work has to be completed in 24 days by working 8 hours a day the number of boys required would be 576/(24 × 8) = 3 boys.

Amount of work done in the 1st day by X = 1day × 4 hours = 4 day-hours

2nd day, X does again 4 day-hours of work. The second person is twice as efficient as X so he will do 8 day-hours of work. Total work done on second day = 8 + 4 = 12 day-hours. Amount of work completed after two days = 12 + 4 = 16 day-hours.

3rd day, X does 4 day-hours of work. Second Person does 8 day-hours of work. Third person who is thrice as efficient as X does 12 day-hours of work. Total work done on 3rd day = 4 + 8 + 12 = 24 day-hours

Amount of work completed after 3 days = 16 + 24 = 40 day-hours

Similarly on 4th day the amount of work done would be 4 + 8 + 12 + 16 = 40 day-hours

Work done on the 5th day = 4 + 8 + 12 + 16 + 20 = 60 day-hours

Total work done after 5 days = 4 + 12 + 24 + 40 + 60 = 140 day-hours = W.

So it takes 5 days to complete the work.

Solution: Let work W = 120 units. (LCM of 20, 30 and 8)

X’s 1 day work = 6 units

Y’s 1 day work = 4 units

(X + Y + Z)’s 1 day work = 15 units.

So Z’s 1 day work = 15 – (6 + 4) = 5 units

In 8 days Z would have completed 5 units/day × 8 days = 40 units of work

Since Z does 40/120 = 1/3rd of the work, he will receive 1/3rd of the money, which is 1/3 x 5550 = Rs. 1850.

Problem 11: Sohan can work for three hours non-stop but then needs to rest for half an hour. His wife can work for two hours but rests for 15 min after that, while his son can work for 1 hour before resting for half an hour. If a work takes 50 man-hours to get completed, then approximately how long will it take for the three to complete the same? Assume all of them all equally skilled in their work.

**Problem 1:**A takes 5 days to complete a piece of work and B takes 15 days to complete a piece of work. In how many days can A and B complete the work if they work together?

**Standard Solution:**Let us consider Work to be 1 unit. So if W = 1 Unit and A takes 5 days to complete the work then in 1 day A completes 1/5th of the work. Similarly B completes 1/15th of the work.

If they work together, in one day A and B can complete (1/5 + 1/15 = 4/15) of the work. So to complete 1 unit of work they will take 15/4 days.

**New method:**Let us assume W = 15 units, which is the LCM of 5 and 15.

Given that total time taken for A to complete 15 units of work = 5 days

--> A’s 1 day work = 15/5 = 3 units

Given that total time taken for B to complete 15 units of work = 15 days

Given that total time taken for B to complete 15 units of work = 15 days

--> B’s 1 day work = 15/15 = 1 unit

-->(A + B)’s 1 day work = 3 + 1 = 4 units-->15 units of work can be done in 15/4 days.

Many solve Time and Work problems by assuming work as 1 unit (first method) but I feel it is faster to solve the problems by assuming work to be of multiple units (second method). This would be more evident when we solve problems which are little more complex than the above one.

Many solve Time and Work problems by assuming work as 1 unit (first method) but I feel it is faster to solve the problems by assuming work to be of multiple units (second method). This would be more evident when we solve problems which are little more complex than the above one.

**Problem 2:**X can do a work in 15 days. After working for 3 days he is joined by Y. If they complete the remaining work in 3 more days, in how many days can Y alone complete the work?**Solution:**Assume W = 15 units.
(

X can do 15 units of work in 15 days

**Note:**You can assume work to be any number of units but it is better to take the LCM of all the numbers involved in the problem so that you can avoid fractions)X can do 15 units of work in 15 days

-->X can do 1 unit of work in 1 day

(Note: If I had assumed work as 13 units for example then X’s 1 day work would be 13/15, which is a fraction and hence I avoided it by taking work as 15 units which is easily divisible by 15 and 3)

Since X worked for 6 days, total work done by X = 6 days × 1 unit/day = 6 units.

Units of work remaining = 15 – 6 = 9 units.

All the remaining units of work have been completed by Y in 3 days

(Note: If I had assumed work as 13 units for example then X’s 1 day work would be 13/15, which is a fraction and hence I avoided it by taking work as 15 units which is easily divisible by 15 and 3)

Since X worked for 6 days, total work done by X = 6 days × 1 unit/day = 6 units.

Units of work remaining = 15 – 6 = 9 units.

All the remaining units of work have been completed by Y in 3 days

-->Y’s 1 day work = 9/3 = 3 units.

If Y can complete 3 units of work per day then it would take 5 days to complete 15 units of work. So Y takes 5 days to complete the work.

Then C’s 1 day work = 8 units.-->(A + B + C)’s 1 day work = 40 units.

If Y can complete 3 units of work per day then it would take 5 days to complete 15 units of work. So Y takes 5 days to complete the work.

**Problem 3:**A, B and C can do a piece of work in 15 days. After all the three worked for 2 days, A left. B and C worked for 10 more days and B left. C worked for another 40 days and completed the work. In how many days can A alone complete the work if C can complete it in 75 days?**Solution:**Assume the total work to be 600 units. (LCM of all the numbers)Then C’s 1 day work = 8 units.-->(A + B + C)’s 1 day work = 40 units.

A, B, C work together in the first 2 days-->Work done in the first 2 days = 40 × 2 = 80 units

C alone works during the last 40 days-->Work done in the last 40 days = 40 × 8 = 320 units

Remaining work = 600 – (320 + 80) = 200 units

This work is done by B and C in 10 days.-->(B + C)’s 1 day work = 20 units-->A’s 1 day work = (A + B + C)’s 1 day work – (B + C)’s 1 day work = 40 units – 20 units = 20 units-->A can do the work of 600 units in 30 days.

C alone works during the last 40 days-->Work done in the last 40 days = 40 × 8 = 320 units

Remaining work = 600 – (320 + 80) = 200 units

This work is done by B and C in 10 days.-->(B + C)’s 1 day work = 20 units-->A’s 1 day work = (A + B + C)’s 1 day work – (B + C)’s 1 day work = 40 units – 20 units = 20 units-->A can do the work of 600 units in 30 days.

**Problem 4:**Gerrard can dig a well in 5 hours. He invites Lampard and Rooney who can dig 3/4th as fast as he can to join him. He also invites Walcott and Fabregas who can dig only 1/5th as fast as he can (Inefficient gunners you see ) to join him. If the five person team digs the same well and they start together, how long will it take for them to finish the job?

**Solution:**Let the work be 100 units.

Gerrard’s 1 hour work = 100/5 = 20 units

Lampard and Rooney’s 1 day work = 3/4 × 20 = 15 units.

Fabregas and Walcott’s 1 day work = 1/5 × 20 = 4 units.Ãž In one day all five of them can do = 20 + 15 + 15 + 4 + 4 = 58 units of work. Hence they can complete the work in 100/58 days.

I hope you got the knack of it. Let us now see how to solve the second kind of problems in Time and Work – the

**MANDAYS**problems.

In these kinds of problems we need to remember that the number of men multiplied by the number of days that they take to complete the work will give the number of mandays required to complete the work. The number of mandays required to complete a piece of work will remain constant. We will try and understand this concept by applying it to the next three problems.

A Very simple problem to start with:

**Problem 5:**If 10 men take 15 days to complete a work. In how many days will 25 men complete the work?

**Solution:**Given that 10 men take 15 days to complete the work. So the number of mandays required to complete the work = 10 × 15 mandays. So assume W = 150 mandays.

Now the work has to be done by 25 men and since W = 150 mandays, the number of days to complete the work would be 150/25 = 6 days.

**Problem 6:**A piece of work can be done by 8 boys in 4 days working 6 hours a day. How many boys are needed to complete another work which is three times the first one in 24 days working 8 hours a day?

**Solution:**Assume the first piece of work to be 8 × 4 × 6 = 192 boy-day-hours.

The second piece of work = 3 (The first piece of work) = 3 × 192 = 576 boy-day-hours. So W = 576 boy-day-hours.

If this work has to be completed in 24 days by working 8 hours a day the number of boys required would be 576/(24 × 8) = 3 boys.

**Problem 7:**X can do a piece of work in 20 days working 7 hours a day. The work is started by X and on the second day one man whose capacity to do the work is twice that of X, joined. On the third day another man whose capacity is thrice that of X, joined and the process continues till the work is completed. In how many days will the work be completed, if everyone works for four hours a day?

**Solution:**Since X takes 20 days working 7 hours a day to complete the work, the number of day-hours required to complete this work would be 140 day-hours. Like in the two problems above, this is going to be constant throughout. So, W = 140 day-hours.

Amount of work done in the 1st day by X = 1day × 4 hours = 4 day-hours

2nd day, X does again 4 day-hours of work. The second person is twice as efficient as X so he will do 8 day-hours of work. Total work done on second day = 8 + 4 = 12 day-hours. Amount of work completed after two days = 12 + 4 = 16 day-hours.

3rd day, X does 4 day-hours of work. Second Person does 8 day-hours of work. Third person who is thrice as efficient as X does 12 day-hours of work. Total work done on 3rd day = 4 + 8 + 12 = 24 day-hours

Amount of work completed after 3 days = 16 + 24 = 40 day-hours

Similarly on 4th day the amount of work done would be 4 + 8 + 12 + 16 = 40 day-hours

Work done on the 5th day = 4 + 8 + 12 + 16 + 20 = 60 day-hours

Total work done after 5 days = 4 + 12 + 24 + 40 + 60 = 140 day-hours = W.

So it takes 5 days to complete the work.

**Remember that whenever there is money involved in a problem, the money earned should be shared by people doing the work together in the ratio of total work done by each of them. Again I will explain this with the help of an example:**

**Problem 8:**X can do a piece of work in 20 days and Y can do the same work in 30 days. They finished the work with the help of Z in 8 days. If they earned a total of Rs. 5550, then what is the share of Z?

Solution: Let work W = 120 units. (LCM of 20, 30 and 8)

X’s 1 day work = 6 units

Y’s 1 day work = 4 units

(X + Y + Z)’s 1 day work = 15 units.

So Z’s 1 day work = 15 – (6 + 4) = 5 units

In 8 days Z would have completed 5 units/day × 8 days = 40 units of work

Since Z does 40/120 = 1/3rd of the work, he will receive 1/3rd of the money, which is 1/3 x 5550 = Rs. 1850.

**Pipes and Cisterns**

**Problem 9:**There are three hoses, A, B and C, attached to a reservoir. A and B can fill the reservoir alone in 20 and 30 mins, respectively whereas C can empty the reservoir alone in 45 mins. The three hoses are kept opened alone for one minute each in the the order A, B and C. The same order is followed subsequently. In how many minutes will the reservoir be full?

**Solution:**These kinds of problems can be solved in the same way as we solve problems where one or more men are involved. A, B and C are equivalent to three people trying to complete a piece of work.

The amount of work to be done would be the capacity of the reservoir. Lets assume capacity of the reservoir = W = 180 (LCM of 20, 30, 45) litres.

A can fill the reservoir in 20 mins Ãž In 1 min A can fill 180/20 = 9 L. B can fill 180/60 = 6 L in a minute.

In one minute C can empty 180/45 = 4 L from the reservoir.

1

^{st}Minute => A is opened => fills 9 L
2

^{nd}Minute => B is opened =>fills another 6 L
3

^{rd}Minute => C is opened => empties 4 L
Hence every 3 minutes => (9 + 6 – 4 =) 11 litres are filled into the reservoir.

So in 45 minutes (11 × 15 =) 165 litres are filled.

In the 46

^{th}minute A is opened and it fills 9 litres. In the 47^{th}minute B is opened and it fills 6 litres.
Hence the reservoir will be full in 47 minutes.

**Problem 10:**There is an empty reservoir whose capacity is 30 litres. There is an inlet pipe which fills at 5 L/min and there is an outlet pipe which empties at 4 L/min. Both the pipes function alternately for 1 minute. Assuming that the inlet pipe is the first one to function, how much time will it take for the reservoir to be filled up to its capacity?

**Solution:**The work to be done = Capacity of reservoir = W = 30 litres

1

^{st}Minute => inlet pipe opened => 5l filled
2

^{nd}minute => inlet pipe closed; outlet pipe opened => 4l emptied
In 2 minutes (5 litres -4 litres =) 1l is filled into the reservoir.

It takes 2 minutes to fill 1l => it takes 50 minutes to fill 25 litres into the tank.

In the 51^{st}minute inlet pipe is opened and the tank is filled.Problem 11: Sohan can work for three hours non-stop but then needs to rest for half an hour. His wife can work for two hours but rests for 15 min after that, while his son can work for 1 hour before resting for half an hour. If a work takes 50 man-hours to get completed, then approximately how long will it take for the three to complete the same? Assume all of them all equally skilled in their work.

(a) 15 (b) 17 (c) 20 (d) 24

**Solution:**W = 50 man-hours

Since all of them are equally skilled; in 1 hour they can do 3 man-hours of work if no one is resting.

It will take them 50/3 = 16.6 hours to complete the work if they work continuously.

But, since they take breaks the actual amount of time would > 17 hours.

Option (a) and (b) are ruled out.

Now let us calculate the amount of work done in 20 hours.

Sohan does 3 man-hours in every 3.5 hours (because he takes rest for half an hour on the 4

^{th}hour)
In 20 hours (3.5 × 5 + 2.5) Sohan completes => 3 × 5 + 2.5 = 17.5 man-hours ---- (

**1)**
His wife completes 2 man-hours every 2.25 hours (because she rests on the 3

^{rd}hour)
In 20 hours (2.25 × 8 + 2) she completes => 2 × 8 + 2 = 18 man-hours. ---- (

**2)**
Child completes 1 man-hours every 1.5 hour.

In 20 hours (1.5 × 13 + 0.5) he completes 1 × 13 + 0.5 = 13.5 man-hours of work. ------ (

**3)**
Adding

**1, 2 & 3**
In approximately 20 hours 49 man-hours will be completed; so the work can be completed in 20

^{th}hour.**IF YOU WANT TO PURCHASE ONLINE/OFFLINE STUDY MATERIAL FOR ANY EXAM PLEASE CALL 08961556195/09874581055 & SMS ME YOUR EMAIL ID WITH EXAM NAME TO GET DETAILS OF STUDY NOTES.**

**Buy Crack SSC Combined Graduate Level CGL**

**Buy SSC Combined Graduate Level Tier I**

**Buy D17A COMPLETE GUIDE FOR SSC COMBINED GRADUATION LEVEL**

**Buy SSC CGL: Combined Graduate Level Examination for Tier I & II**

**Buy SSC**

**(CGL) Mains Exam (Tier - 2) Paper 1 & Paper 2 : 20 Practice Sets with Solved Paper 2014**

**Buy Text Book Of Descriptive Mathematics**

**Buy SSC CGL Statistics Book**

**Buy IBPS CWE Bank PO 1st Edition**

**Buy IBPS CWE PO COMPACT SERIES**

**Buy IBPS Bank Probationary Officers Management Trainees Common Written Exam.**

**Buy CWE IBPS PO Practice Papers + Solved Papers**

## Comments